14 augusti 2009

Tornado Alley (stormchaser part 2)

Hämtade mina barn Vampis och Tyra, vi drog till Göteborg för att hämta hem nya kameran. Väldig tidspress då affären skulle stänga 18.00. I höjd med Morup ser vi en supercell som enligt SMHI är sällsynta i Sverige (tycker dock själv att man ser dem ofta).
Vi stannar till för att spana efter tromber & blixtar då vi bara dagarna innan sett tromber utanför Grimsholmen i Falkenberg. Direkt ser man hur åskan slår inne i supercellen.
Vampis ropar nästan omedelbart efter vi stannat> kolla tromben där, den är lika lång som en giraff!
Vi ser 3st tromber inom loppet av 10-15min varav en har en längre markkontakt. När vi är under supercellen & mitt i åskstormen säger både Vampis & Tyra att det börjar bli läskigt & vi flyttar oss. När vi är på väg in i bilen börjar en tromb att gå ner rakt emot oss (bild ovan th). Vi är tvungna att köra några hundra meter & istället se den från backspegeln i bilen.
Blev tvungna att lämna supercellen för att hinna i tid till kameran, på vägen inser vi att stoppet försinkat oss, Ringer den legendariska ikonen/fotografen Björn Andersson (som bla ordet "Björnsynk" härstammar ifrån), han kör raka vägen till affären & förhindrar dem att stänga så att jag fick kameran.
Ett stort SuperTack till Björnen!

btw : V & T tyckte att jag körde som en rallyförare, detta var innan Björn gav oss sin specialguidning av Göteborg. Efter den tycker de att jag kör som en pensionär ;)

Inga kommentarer: